ma
8.30 - 12 uur
16 - 18 uur
di
8.30 - 12 uur
gesloten
wo
8.30 - 12 uur
16 - 17.30 uur
do
8.30 - 12 uur
gesloten
vr
8.30 - 12 uur
gesloten
za - zo
gesloten
gesloten
Klik hier voor een volledig overzicht.

Stedebouwkundige melding of vergunningen

Om te bouwen of te verbouwen is bijna altijd een stedenbouwkundige melding of vergunning nodig. Dit is niet alleen het geval voor het bouwen van een woning maar ook voor bijvoorbeeld het wijzigen van het aantal woongelegenheden, het inrichten van een zorgwoning, het uitbreiden van een woning, het ophogen van gronden, ... In sommige gevallen is er een vrijstelling van melding en vergunning.

De Vlaamse regering heeft via een uitvoeringsbesluit, dat sinds 1 december 2010 van kracht is, voor sommige werken of handelingen de vergunningsplicht omgezet in meldingsplicht. Andere werken of handelingen zijn vrijgesteld van de stedenbouwkundige vergunning. Meer uitleg daarover is terug te vinden op de website ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Op deze website is ook een lijst te vinden met uitleg over veel voorkomende ingrepen.

Aanvragen voor een vergunning of een melding dienen te gebeuren bij het stadsbestuur. Je kan je aanvraag aan de balie van het stadhuis afgeven of aangetekend per post opsturen. Opgelet! Voor elk type van aanvraag bestaan andere formulieren.

Als je een concreet bouwproject hebt, maak je best een afspraak met een medewerker van de dienst Ruimtelijke Ordening. Je kan er advies krijgen rond je bouwplannen en ook te weten komen welke voorschriften er gelden.