Dienst Financiën
Stadhuis, Weststraat 24 - 8460 Oudenburg
T 059-56 84 65
F 059-26 54 06
E financien@oudenburg.be

Openingsuren

ma
8 - 12 uur
16 - 17.30 uur
di
8 - 12 uur
gesloten
wo
8 - 12 uur
gesloten
do
8 - 12 uur
gesloten
vr
8 - 12 uur
gesloten
za - zo
gesloten
gesloten

Of na afspraak.

Financiën

De dienst financiën draagt, zoals zijn naam doet vermoeden, zorg voor het financiële luik van de stad. Dit luik bestaat uit meer dan het betalen en het innen van facturen alleen.

De werking van de stad start met de opmaak van haar budget. De dienst financiën zorgt voor de opmaak van de financiële nota bij dit budget. Het budget zorgt er dan weer voor dat beleidskeuzes uitgewerkt kunnen worden.

Hier start dus de werking van de stad en dit gaat steeds gepaard met uitgaven. Uitgaven moeten dan weer worden gefinancierd en hiervoor hebben we uiteraard ontvangsten nodig.

Om de ontvangsten van de stad te kunnen verzekeren dienen de financiële rekeningen en leningen te worden beheerd en de nodige belastingen te worden geïnd. Hiervoor moeten dan weer belastingkohieren worden opgemaakt. Ook hier komt de dienst financiën aan bod.

Op het einde van de rit wordt de hele werking van de stad in een jaarrekening gegoten. Ook dit document wordt door de dienst financiën opgemaakt en de voorafgaande boekhouding wordt er gevoerd.

Je ziet, in feite vormt de dienst financiën een draad doorheen de hele organisatie.

Als inwoner van de stad krijg je vooral met deze dienst te maken via de gemeentebelastingen en subsidies. Je kan er steeds terecht voor vragen of inlichtingen.